Trial Run in Le Marche

door mei 14, 2014

In onze laatste post hadden we over onze geplande try out in Le Marche. Onze trip naar Italië in mei hielp ons echt onze gedachten op een rijtje te krijgen. We waren veel buiten in natuur met leuke mensen die een geïntegreerd leven leidden; dat was wat we wilden. Werken op het land, met principes uit de permaculture en andere homesteading elementen. Het waren stuk voor stuk inspirerende mensen die we tegenkwamen en ze vertelden ons open en eerlijk over hun ideeën en uitdagingen.

Graham, Saranne & clan

Een van de families die we tegenkwamen woonden net buiten Colmurano en klein middeleeuws plaatsje vlakbij Tolentino in de provincie Macerata. Toen we op een regenachtige dag bij hun plek aankwamen vonden we het er meteen fantastisch. Graham, Saranne, allebei fijne mensen, zijn een tijdje geleden Le Foglie Ridenti begonnen, een bed&breakfast / homestead / nature resort en ze waren vrienden vanaf dag één.

De Zwemvijver

Winters zijn mild in Le Marche en een paar dagen nadat we aangekomen waren nam Lin haar eerste duik in de natuurlijk zwemvijver die Graham dat seizoen had aangelegd. De zwemvijver is een goed voorbeeld hoe Graham de daad bij het woord voegt. Veel mensen met een huis in regio zoals dat van Graham en Saranne zouden met een vierkant, blauw zwembad aanleggen. Graham niet, hij ging radicaal de andere kant op, pakte z’n schop en begon te graven. Mede dankzij een flink aantal vrijwilligers die Graham recruteerde via Workaway was hij aan het eind van het seizoen klaar met z’n all-natural zwemvijver. Met minder dan de helft van de initiële kosten en bijna geen onderhoudskosten is het het perfecte alternatief voor een milieu-onvriendelijke, chemisch en traditioneel zwembad. Graham heeft z’n zwemvijver omringd door mooie planten die helpen het water kristal-helder te houden. Zwemmend in de vijver is het er vredig en voel je je helemaal één met de natuur. Het gebeurt niet vaak dat je in een infinity pool zit met uitzicht tot aan de Adriatische kust terwijl je omringd ben door libelles en je de wind zacht hoort waaien door de olijfbomen.

Later in het seizoen oogsten we olijven uit diezelfde bomen. Eerst de netten uitspreiden, met harkjes de olijven van de takken ritsen, ze omhoog brengen en transporteren naar de pers. Het voelde allemaal zo natuurlijk, en zo voldoenend. Het zorgde ervoor dat we onze olijfolie ineens een stuk meer gingen waarderen.

In het begin van ons verblijf in Le Marche haalden we nog veel boodschappen bij de supermarkt. Later keken we wat mensen uit hun groententuin haalden en bleven zo bij met wat mensen in het seizoen aten. Nog later haalden we onze spullen steeds meer van de locals zelf om de afhankelijkheid met de supermarkt zoveel mogelijk te elimineren.

Sarnano

Naast Graham en Saranne zagen we veel andere mensen die ons inspireerden op onze reis. Eén van hen is Ferdinando, een Italiaanse gepensioneerde gymleraar / moestuintovenaar. Hij woont in Sarnano en heeft een permanent plekje in ons hart verorverd. We werkten samen om aardappelen te oogsten, bomen te zagen en hout te hakken. Ook maakte hij de lekkerste pizza’s.

We waren veel in Sarnano, een fantastisch dorpje, aan de voet van de Sibilini-bergen. Je kunt er wandelen, mountainbiken, paardrijden en er is vlakbij een klein ski resort. Hier veel tijd spenderend, betekende dat we veel fijne berglucht inademden en we realiseerden ons dat we de bergen toch echt wel heel fijn vonden. Waar we ook zouden gaan zitten, het moest niet te ver van de bergen zijn zeiden we tegen elkaar.

Op een iets ander vlak, wat we op zich al wel wisten maar wat ons bleef verbazen deze periode in Italië is hoezeer Italianen hun connectie met de natuur nog behouden hebben. Te midden al het geklaag over de economische crisis die het land al jaren teistert en het eeuwig durende gedoe in de politiek groeien mensen hun eigen groente en fruit in hun achtertuin, vergeten mensen nooit een lekker maaltje te maken met goede ingrediënten en is er altijd wel iemand in de familie die z’n eigen brood bakt. Dit is grappig genoeg niet gelimiteerd tot de oudere generatie, kunnen we uit eigen ervaring vertellen.

In Colmurano waren Graham en Saranne fantastisch hosts. We spendeerden Kerst met hen, keken samen naar het vuurwerk op de heuveltoppen met Nieuw Jaar, ze zorgen er echt voor dat we ons thuis voelden. Tegelijkertijd gaven ze ons een mooi inkijkje in hun leven en uitdagingen en op deze manier konden we goed zien of dit was wat we wilden. Een waardevolle periode!

Het winterseizoen

In januari kwam onze periode in Le Marche tot een eind. We hadden onszelf één doel gesteld voor dzee periode: uitvinden of dit een lifestyle is die ons aanstond en die we wilden. Gelukkig hadden we die conclusie al lang voor die tijd bereikt. Sterker nog, vonden dat Sarnano best dicht in de buurt kwam van onze ideale plek. Scholen dichtbij, bergen binnen handbereik, leuke mensen een fijn lang groeiseizoen. Het kon niet beter.

Tussen Le Marche en Alagna Valsesia (onze volgende bestemming) waren er een paar tripjes voor The New Motion die ik moest doen en besteedden we een week met vrienden in Rome. Een welkome verandering. Na zo’n lange tijd op het platteland was het goed om de vibe van de stad weer eens te proeven. Toen we vanuit Rome terugreden naar de stad concludeerden we dat het heel leuk was in de stad maar dat er geen stad in de wereld meer was die ons kon overtuigen onze plannen te wijzigen. We wilden echt gaan voor dat geïntegreerde, land-gebaseerde leven.

Toen was Alagna Valsesia aan de beurt; het winterseizoen was begonnen!