Bessen, brood, hout en hoeven

door jul 24, 2014

Het seizoen van de bessen begint!! Blauwe bessen, frambozen, rode en witte bessen; we eten ze allemaal en vinden ze heerlijk! Daarnaast hadden we wat vrienden over de vloer deze week en hebben we de eerste paar quintale hout gehakt en een mooie trip door de bergen gemaakt. Ook hadden we de hoefsmid op bezoek om de hoeven van onze ezels te ‘doen’. Ze zijn klaar voor het zwaardere werk. Een kleine update uit Rassa.

Onze ezels

Najah, het zijn niet echt onze ezels, maar zo voelt het voor deze zomer in ieder geval wel. We hebben ze geleend van een buurboer die hoog in de bergen met z’n koeien aan de slag is. Hij wilde ze graag een maandje of wat kwijt en zodoende staan ze bij ons op de Alp. We trakteren ze om de paar dagen op een nieuw stukje grasland en we denken dat ze het naar hun zin hebben. Ze bokken, springen en rennen af en toe en als ze ontsnappen uit het schrikdraad wat we voor ze neerzetten blijven ze altijd in de buurt. Vorige week kwam de hoefsmid langs om de hoeven bij te werken. Ze waren veel te lang en het lijkt erop alsof ze hun nieuwe schoentjes fijn vinden. Volgende week krijgen we spullen om bovenop de ezels te binden zoals we ze definitief als lastdieren kunnen gaan gebruiken. We hopen dat ze daarna meer voor ons gaan doen dan alleen maar poepen in de wei.

Brood, hout en bessen

Ja, het seizoen van de bessen is begonnen. We hebben inmiddels 3 kilo rode bessen geoogst uit onze tijd en een fantastisch jam gemaakt (te koop, mocht je in de buurt zijn, maar wees er snel bij, er is niet veel :-)). De frambozen worden ook langzaam aan rijper. Het beste zijn nog de blauwe bessen, maar meer daarover later.

Het onderwerp brood zal waarschijnlijk later uitgebreider aanbod komen maar het is iets waar we veel tijd aan besteden de laatste tijd. We bakken ons eigen brood al een tijd, met een honing-ferment starter die we van de lieve mensen van de Warmonderhof hebben gekregen. Recentelijk zijn we begonnen onze eigen starter te maken en die is lekker aan het bubbelen, dus dat gaat goed.

Op het hout front: voor alles is een eerste keer. Het hebben onze eerste paar quintale gezaagd, gehakt en opgestapeld. Daar moeten er nog vele van volgen om de winter in een warm huis door te komen. Hard werk, maar goed voor het lichaam, en de geest: het is net meditatie met zo’n bijl in je hand.

Familie en vrienden

Het bevalt ons hier wel en zo af en toe komen er vrienden voorbij. Gisteren maakten we een mooie toch, beginnend bij ons huis, langs Selvaccia, Scandalorso, Sorbella en eindigend met een (nogal late) lunch bij Heidi, ons favoriete bergrestaurantje in de buurt. Al met al een 8-uur durende trip met veel zon en regen.
Het vakantieseizoen komt langzaam aan dichterbij en we proberen af en toe ook wat vrije tijd te pakken. Hoewel het ons eerste seizoen is, is er zat te doen en we zorgen ervoor dat we onszelf niet overladen. De ‘switch’ is al groot genoeg… Wandelingen, een badje, een koffie of een glas wijn, het hoort er allemaal bij.

Fourageren

Eén van de mooie dingen van het leven in de natuur is dat er van alles om ons heen groeit wat eetbaar is of op een andere manier bruikbaar. We zijn pas net begonnen met een beetje fourageren en we hopen dat nog veel te doen in de toekomst. Het seizoen van de paddestoelen begint langzaam en wellicht leren we van de locals een paar eetbare typen. Bosbessen zijn bijna rijp en daarvan plukten we ook onze eerste batch gister, ergens tussen Selvaccia en Scandalorso. Er werd gister meteen jam van gemaakt, ook voor onze vrienden voor gebruik op de rest van hun trip. De wilde frambozen worden ook langzaam aan rijper en er zijn zat andere dingen die we zo uit de natuur kunnen halen. Het is fantastisch om te zien wat de natuur in de aanbieding heeft; gratis en voor niks! In de toekomst zou het leuk zijn ook te planten en bloemen te verzamelen die geneeskrachtig zijn. Calendula en arnica groeien hier overal en het is gemakkelijk te plukken en drogen.