Pannenkoeken in Frankrijk

door sep 7, 2020

Het is bijna half elf en ik bak de pannenkoeken. Die worden zometeen opgepeuzeld door mijzelf, de kids en Lin. Die pannenkoeken op zondag-ochtend is een constante factor in ons huishouden de afgelopen 7 jaar. Dat voelt goed moet ik zeggen, niet in het minst omdat zo ongeveer op alle andere vlakken de wereld er voor ons radicaal anders uitziet.

7 jaar geleden woonden we op de Kloveniersburgwal, hartje Amsterdam. Onze dochter was net geboren en we stonden op het punt naar Italië te vertrekken voor een periode van 6 maanden. Na dat half jaar in de Marken verkasten we naar de Alpen waar we bijna een jaar in een soort Heidi-en-Peter-boerderij op een Alpenweide woonden.

Daarna woonden we bijna 5 jaar in Muiden om vervolgens onze biezen weer op te pakken en ze in Normandië weer neer te zetten. Is verandering de enige constante in ons leven vraag ik mezelf wel eens af?

Of dat inderdaad zo is zal moeten blijken. Wat in ieder geval wel zo is, is dat de afstand tussen het thuisfront (want zo voelt dat kleine Kikkerlandje toch echt nog wel voor mij) sinds eind December weer een stuk groter geworden is. Vandaar dat ik toch maar weer eens ga proberen om op semi-regelmatige basis ons verhaal hier wat te documenteren. Op de een of andere manier voelde dat in Italië vertrouwd, misschien dat dat het hier ook wel doet. Ach, en als dat niet zo is, dan is het mooi voor het nageslacht.

Afsluiten dan maar met het recept voor die simpele, oerhollandsche pannenkoeken. Helemaal niet nodig, ook niet pretentieus, niet fancy, wel met een vleugje <i>blé noir</li>. Oh ja, en een foto’tje natuurlijk, veel Franser kan het niet.

 

  • Een flinke hoeveelheid meel, vast zo’n 300-400 gram, twee-derde tarwebloem, de rest boekweitmeel in dit geval
  • Een snuf zout
  • 3 eieren
  • Zoveel melk dat na mixen, een karnemelk-achtige substantie overblijft
  • Beetje olie of boter om in te bakken