Zuid-West Cotentin

8 uur rijden van Amsterdam, op een steenworp afstand van de Mont Saint-Michel

Alles wat je moet weten over een leuk verblijf in de buurt van Carolles, op het Zuid-Westen van het Cotentin schiereiland. Vlakbij de Mont Saint-Michel tussen Granville en Avranches. Kastelen, wandelingen, attracties, overnachtingsmogelijkheden en restaurants.

Van Muiden naar Carolles

Zo, Muiden was iets dichterbij, maar Carolles is ook leuk, vinden we zelf. Op iets minder dan 8 uur rijden van Amsterdam ligt Carolles zo ongeveer aan de baai van de Mont Saint Michel in het zuid-westen van het Contentin schiereiland in het departement van Le Manche (50). Net weg van de drukte van de landingsstranden bij Deauville en Trouville en van de weekendparijzenaren bij Honfleur profiteert Carolles van een klein microclimaatje van de baai waardoor het net wat warmer is dan Noordelijker op het schiereiland. 2 graden warmer in de zomer, 4 graden in de winter. Het waterkoude weer, dat kennen we niet echt hier. Wel is er veel regen, zo ongeveer net zo veel als in Nederland. Hieronder in een aanta verschillende secties wat tips over verblijfplaatsen, toeristische attracties en restaurantjes.

Carolles ligt op ongeveer 8 uur rijden van Amsterdam en grofweg bestaat de route uit 2 stukken. Van Amsterdam naar Amiens (4 uur, iets ten zuiden van Lille) waar je de snelweg naar Parijs achter je laat en je de A29 naar het Westen pakt. 4 uur (grofweg) deze rustige snelweg volgen en je bent er. Je rijdt over de prachtige brug over de Seine (Pont de Normandie) Basse-Normandie binnen.

Overnachten kan natuurlijk, maar onze ervaring leert dat het prima in één dag te doen is, zelfs met ruime pauzes. Reken met 35 euro tolgeld voor een enkele reis als je over de snelweg rijdt.

Het Zuid-Westen van het Cotentin schiereiland en dan speciaal de kustlijn wordt gekarakteriseerd door grofweg vier gebieden, van noord naar zuid de volgende (zie ook de kaart: 

  • Van Montmartin-sur-Mer in het Noorden tot aan Granville. Dit gebied kenmerkt zich door mooie duingebieden en rustige stranden. Er liggen kleine dorpjes zoals Montmartin-sur-Mer en Bréhal
  • Van Granville via Saint-Pair-sur-Mer tot aan Jullouville is het klassieke badstrand-gedeelte. Hoewel het nooit zo druk wordt als Zuid-Frankrijk natuurlijk is dit het drukste gedeelte van de regio. In de weekenden en helemaal in augustus is het hier druk met Fransen. In de winter, vanaf eind september en tot eind april doet het wat verlaten aan en is het misschien niet de beste plek om een verblijf te regelen. Als in de zee zwemmen een must is en je direct aan het strand wil verblijven is dit een goede optie in de zomer
  • Carolles en Champeaux: deze twee dorpjes liggen op een klif en niet direct aan zee. Wel kun je via wandelpaadjes de kliffen af naar mooi stenen strandjes / baaitjes lopen. Wat minder klassiek strandtoerisme hier en het hele jaar door een leuke sfeer, zonder al te verlaten aan te doen in het najaar / de winter. Kleine marktjes (Carolles op donderdag en Champeaux op zaterdag), charmante huisjes
  • Alles zuidelijke van Carolles, van Saint-Jean-le-Thomas via Genets en Dragey tot aan de Mont Saint-Michel: mooie, rustige stranden met van die prachtige zandkliffen waar je heerlijk af kan springen. Kleine wat minder toeristische dorpjes en waar je ook kijkt, de Mont Saint-Michel is atijd in het zicht. Nadeel hier: het ligt aan de baai dus hoewel de stranden onwijs mooi zijn, is zwemmen hier niet echt aan te raden: de baai valt bij eb helemaal droog, en vanaf de vloedlijn verandert de bodem vrijwel gelijk in dikke vette klei. Niet aan te raden om daar je kids in de laten spelen kunnen we uit ervaring vertellen 

De twee grotere steden in de buurt zijn Granville en Avranches. Granville is een voor Normandische begrippen vrij mondaine stad met veel winkels, een prachtig mooi oud vestinggedeelte (de haute ville), leuke restaurants (veel vis) en een aantal mooie musea. Het ligt direct aan het water op een mooie rotspunt. Avranches ook hoog, maar niet direct aan het water. Ook dit is een mooie stad, in de zomer iets minder toeristisch dan Granville en met een aantal mooie attracties. Beide zijn vanuit Carolles ongeveer 20 minuten rijden.

Pittig Polder Brood

Zuurdesem, langzaam gerezen, uit Muiden
Wanneer? Kijk op Facebook!