Muider Polder Varken

Mangalica varkens, buiten opgegroeid

Hongaarse wolvarkens (oftewel Mangalica), gevoerd met eikels, gras en ander biologisch voer. Ze hebben een heerlijk leven gehad en nu, één jaar later zijn ze klaar voor de slacht. Heb je zin in een worstje?

De boer en zijn varken

Het is maandag 5 november, 05.00 in de ochtend. Ik start de auto. Geen gehoor. Het regent en de acculader doet even later geduldig z’n werk. 30 minuten wachten levert geeft helaas weinig resultaat. De auto start, maar nu laten de lichten het afweten. “Bah, waarom nu”, roep ik, precies als we de laatste 3 varkens naar de slachter willen brengen…

Na wat gestress en een autoruil met een vriendelijke buurman vertrekken we uiteindelijk rond 7 uur richting Oene, vlakbij Apeldoorn. Het begint licht te worden en de snelweg stroomt langzaam vol.

Iets meer dan een jaar geleden haalden we in het oosten van het land een aantal wolvarkens op. Twee voor aan het spit op onze bruiloft, de rest voor onszelf en voor familie en vrienden. De gedachte was simpel en het vooruitzicht een jaar te zorgen voor een paar vriendelijke varkentjes was leuk.

We voerden ze vers gezeisd gras uit de boomgaard. Het najaar bracht honderden kilo’s eikels. Wanneer het nodig was vulden we het dieet aan met granen, al met al toch meer dan we in het begin dachten.

Na, op deze koude 5 november zinkt de realiteit in, we gaan afscheid nemen van onze geliefde beeestjes. Klein zijn ze al lang niet meer en soms laat ook hun vriendelijke karakter hen in de steek. Dat betekent niet dat we minder makkelijk is. Het hoort erbij vinden we, het maakt het cirkeltje compleet. We nemen allebei een slokje van onze to-go coffee en nemen afslag Vaassen op de A50. We zijn er bijna.

 

Hoe te kopen?

Neem contact op met Lin of Alef

Alef: +31 6 24 11 1996

Lin: +31 6 1452 5793
A

Email

 

Het zijn mangalica’s, oftewel Hongaarse Wolvarkens. Ze houden van buiten zijn en van wroeten. De boomgaard werd niet ontzien. In de zomer kregen ze een heuse varkensdouche en een grote modderpoel. Het gras en de eikels geven het vlees een heerlijke smaak en het hoge vetpercentage zorgt voor een mooi doorregen vlees. Het vet is rijk aan omega-3 & 6 vetzuren en dat maakt het nog geschikter voor heerlijke charcuterie.

 

Pittig Polder Brood

Zuurdesem, langzaam gerezen, uit Muiden
Wanneer? Kijk op Facebook!